Argazkia: Labayru Fundazioa
lomo Es
1 s.m. En anatomía
bizkar(ralde), lepo, ga(i)ne/gain (tb. en composición); ijada mehaka(-hazur/-hezur), arku, sarkutz.
2 s.m. Ref. al alimento
solomo, urdaiberri (sin salar), saihetsarteko, azpizun (solomillo).
Lomo adobado: Solomo ondua.
Lomo ahumado: Solomo ketua.
Lomo de merluza: Lebatz-/legatz-solomoa.
3 s.m. En un libro
liburu-bizkar | -lepo.
4 s.m. En un instrumento cortante
bizkar, buru; tb. en composición atze, ga(i)ne/gain.
Azkora/aizkora-burua. Lomo de cuchillo: Aizto-atzea.
En vez del filo, has estado afilando el lomo: Ahoa barik atzea zorroztu dozu.
5 s.m. En agricultura
ildo-bizkar, ildoarte.